| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 9:00 – 17:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова

Празници

Адреса
114-A Inya Road,
Kamayut Township
ЈАНГОН
МЈАНМАР

Телефон:  + 951 515-282 Локација/Мапа
Телефон:  + 951 515-283 Конзуларна надлежност
Факс:        + 951 504-274 Почасни конзули
Е-mail: serbemb@yangon.net.mm  
Веб сајт: http://www.yangon.mfa.gov.rs  

 
PARLAMENTARNI IZBORI 2020 – OBAVEŠTENJE

Odlukom Republičke izborne komisije od 17. marta 2020. godine, prekidaju se sve izborne radnje za vreme trajanja vanrednog stanja. Izborni proces, uključujući i rokove za vršenje izbornih radnji, biće nastavljen u skladu sa odlukom o prestanku vanrednog stanja. U skladu sa gore navedenim, Ambasada Republike Srbije u Parizu neće do daljeg primati nove zahteve građana za glasanje u inostranstvu. Ambasada će po prestanku vanrednog stanja izdati saopštenje o eventualnom nastavku izbornih radnji.


 
 
Лажни сајт за пријављивање за гласање из иностранства

Министарство државне управе и локалне самоуправе објавило је текст саопштења у вези са лажним сајтом за пријављивање за гласање из иностранства које се може преузети на линку: http://mduls.gov.rs/saopstenja/vazno-upozorenje-lazan-sajt-za-prijavu-za-glasanje-iz-inostranstva/


Избори за посланике Народне скупштине, 26.04.2020.

Обавештавамо наше грађане да су избори за посланике Народне скупштине, расписани за 26. април 2020., као и да се могу пријавити за учешц́е на изборима у Амбасади Републике Србије у Јангону, почев од 5. марта 2020. године. (у прилогу су Захтев за упис у Јединствени бирачки списак да ће гласач гласати у иностранству и Захтев за упис у Јединствени бирачки списак, уколико грађанин до сада није уписан, који се подноси истовремено са захтевом да ц́е гласач гласати у иностранству).

НАПОМЕНА: Грађани треба да доставе уз читко попуњен и потписане захтеве, копију важећег пасоша или личне карте Републике Србије са јасно попуњеним захтевом.

Бирачи који имају боравиште у иностранству преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, у овом случају Амбасаде Републике Србије у Јангону могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (4. април 2020. године), поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике Народне скупштине гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева. Амбасада Републике Србије у Јангону ће поднете захтеве на прописани начин достављати надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи. Надлежна општинска, односно градска управа решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати на исти начин и по истом поступку доставља дипломатско-конзуларнмо представништву које је проследило захтев, ради обавештавања бирача.

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Такође, податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може се уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак.

У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/

Формуларе захтева можете наћи на линковима овде и овде.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова