| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 9:00 – 17:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
114-A Inya Road,
Kamayut Township
JANGON
MJANMAR

Telefon:  + 951 515-282 Lokacija/Mapa
Telefon:  + 951 515-283 Konzularna nadležnost
Faks:        + 951 504-274 Počasni konzuli
Е-mail: serbemb@yangon.net.mm  
Veb sajt: http://www.yangon.mfa.gov.rs  

 


 
PARLAMENTARNI IZBORI 2020 – OBAVEŠTENJE

Odlukom Republičke izborne komisije od 17. marta 2020. godine, prekidaju se sve izborne radnje za vreme trajanja vanrednog stanja. Izborni proces, uključujući i rokove za vršenje izbornih radnji, biće nastavljen u skladu sa odlukom o prestanku vanrednog stanja. U skladu sa gore navedenim, Ambasada Republike Srbije u Parizu neće do daljeg primati nove zahteve građana za glasanje u inostranstvu. Ambasada će po prestanku vanrednog stanja izdati saopštenje o eventualnom nastavku izbornih radnji.


 
 
Lažni sajt za prijavljivanje za glasanje iz inostranstva

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave objavilo je tekst saopštenja u vezi sa lažnim sajtom za prijavljivanje za glasanje iz inostranstva koje se može preuzeti na linku: http://mduls.gov.rs/saopstenja/vazno-upozorenje-lazan-sajt-za-prijavu-za-glasanje-iz-inostranstva/


Izbori za poslanike Narodne skupštine, 26.04.2020.

Obaveštavаmo naše građane da su izbori za poslanike Narodne skupštine, raspisani za 26. april 2020., kao i da se mogu prijaviti za učešće na izborima u Ambasadi Republike Srbije u Jangonu, počev od 5. marta 2020. godine. (u prilogu su Zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak da će glasač glasati u inostranstvu i Zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak, ukoliko građanin do sada nije upisan, koji se podnosi istovremeno sa zahtevom da će glasač glasati u inostranstvu).

 

NAPOMENA: Građani treba da dostave uz čitko popunjen i potpisane zahteve, kopiju važećeg pasoša ili lične karte Republike Srbije sa jasno popunjenim zahtevom.

 

Birači koji imaju boravište u inostranstvu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, u ovom slučaju Ambasade Republike Srbije u Jangonu mogu, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (4. april 2020. godine), podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike Narodne skupštine glasati u inostranstvu.

 

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima i potpis podnosioca zahteva. Ambasada Republike Srbije u Jangonu će podnete zahteve na propisani način dostavljati nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji. Nadležna opštinska, odnosno gradska uprava rešenje o upisivanju podatka da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i biračko mesto na kome će glasati na isti način i po istom postupku dostavlja diplomatsko-konzularnmo predstavništvu koje je prosledilo zahtev, radi obaveštavanja birača.

 

Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

 

Takođe, podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može se upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak.

 

U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

 

Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

 

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – https://upit.birackispisak.gov.rs/

 

Formulare zahteva možete naći na linkovima ovde i ovde.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova